Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
Doğal afetler elbette herkes için gerek psikolojik anlamda gerek fiziksel yönden olumsuz etkiler ortaya çıkarabiliyor. Doğal afetlerden biri olan deprem için de olası bir duruma karşı her zaman tedbirli olmakta fayda var. Deprem öncesinde ve sonrasında olduğu gibi, deprem anında da yapılması gereken bir takım hususlar bulunuyor. Öncelik olarak kesinlikle paniğe kapılmamak gerekiyor. Sabitlenmemiş olan dolaplardan, raflardan, pencerelerden veya bu gibi eşyalardan uzak durmak ve varsa sağlam bir sandalye ile desteklenen masa altına girmek faydalı olabiliyor. Bunun yanı sıra hacimli bir koltuk, kanepe ya da buna benzer koruyuculuğu yüksek olan nesnelerin yanına çömelip, bunlardan destek alarak hayat üçgeni oluşturulabiliyor. Deprem anında yapılacaklar listesinde, başı iki el arasına alarak ya da koruyucu bir malzemeyle korumak, sarsıntı geçene kadar da bu şekilde beklemek de yer alıyor. Merdivenler, çıkış noktaları, balkon ya da pencerelere doğru yönelmeden, güvenli bir noktada diz üstü çöküp, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanıp, düşmemek adına da sabit bir noktayı tutmak gerekiyor. Deprem anında ne yapmalıyız sorusuna cevap bulamayanlar için rehber olan bu noktalara ek olarak bir takım yapılmaması gereken şeyler de bulunuyor. Bunlar;
- Eğer binada varsa asansör kullanılmamalı,
- Telefonlar, acil durumlar dışında meşgul edilmemeli,
- Kibrit, çakmak ya da elektrik düğmeleri kullanılmamalı,
- Pencerelerden ve cam eşyalardan uzak durulmalı,
- Mutfak, laboratuvar, imalathane gibi iş aletlerinin olduğu noktalarda; fırın, ocak ve bu gibi eşyaları kapatılmalı ve dökülebilecek maddelerden uzaklaşılmalı,
- Tekerlekli sandalyede olanlar, tekerlek kilitlerini aktif hale getirmeyi unutmamalı ve baş ile boyun bölgesini korumaya almalı.
Yapılmaması gereken bu durumlar sayesinde olası bir sarsıntı ya da deprem anında etkili bir şekilde korunabiliyor ve minimum hasarla bu durum atlatılabiliyor.
En Güvenli Gördüğünüz Yere Konumlanın
Deprem sırasında uyulacak kurallar çerçevesi içerisinde yapılması gereken her şeyin eksiksiz ve adım adım gerçekleştirilmesi gerekiyor. Alınacak önlemler arasında etkili olan çözümlerden birisi de güvenli ve sağlam bir noktada konumlanmak oluyor. Deprem anında evde en güvenli yerler ve noktalar neresiyse belirlenmeli ve olası bir sarsıntı anında bu noktalarda sarsıntının geçmesi beklenmeli. Buralar genellikle masa altları oluyor. Sağlam sandalyelerle desteklenen masaların altında depremin geçmesini beklemek, alınan önlemler arasında en sık yapılan ve koruyuculuğu da yüksek olan hamlelerden birisidir. Eğer okulda, sınıfta ya da iş yerinde bürodayken depreme yakalanıldığı zaman da sağlam sıra ve masa altlarına saklanmak güvenli oluyor. Bunun yanı sıra eğer koridorda yakalanılırsa da duvar yanında hayat üçgeni oluşturacak şekilde çök – kapan – tutun hareketi ile korunabiliyor. Deprem anında neler yapılır sorusunun karşılığı liste halinde uzun uzadıya, madde madde açıklanabiliyor ve sayısız önlem alınabiliyor. Bu noktada önemli olan doğru ve etkili bir hamlede bulunmak ve kişisel güvenliği koruma altına almak oluyor. Böylece deprem anında yapılması gereken, nerede olunursa olunsun en güvenli noktayı tespit edip, sürecin geçmesini panik yapmadan, sakin bir şekilde geçmesini beklemek oluyor. Güvenli noktada bekleyip sarsıntı geçtikten sonra da elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, ısıtıcı veya sobalar çalışıyorsa mutlaka söndürülmelidir. Öte yandan güvenlik önlemlerini almak adına gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak binanın önceden tespit edilmiş yerinden çıkmak ve yine önceden belirlenen deprem anında toplanma yerleri veya noktalarından birine gidilmesi gerekiyor. Olası bir depreme karşı önceden önlem almak ve yapılacak şeyleri belirlemek deprem anında yapılması gerekenler nelerdir gibi sorularla yüzleşmek durumunda kalmadan korunabilmeyi ve sakin bir şekilde süreci atlatabilmeyi sağlıyor.
Güvenlik Ekipmanlarından Faydalanın
Deprem anında alınacak önlemler arasında önceden belirlenen birtakım işlemlerin yapılmış olması gerekiyor. Deprem çantası hazırlamanın yanı sıra evin kapı kilitleri de dâhil olmak üzere her şeyin fonksiyonel ve korunaklı olmasına özen gösterilmesi faydalı oluyor. Temel ihtiyaçların pratik bir şekilde giderilmesine katkı sağlayan çantalar sayesinde ev içerisinde, enkaz altında kalınmamış olsa da yardım edilmeyi kolaylaştırıyor. Deprem anına ne yapmalıyız sorusuna karşılık olarak da deprem öncesinde çanta hazırlamak ve deprem esnasında da güvenilir bir yerde konumlanmak gösterilebiliyor. Deprem çantası yer alması gereken malzemeler;
- Su
- Enerji verecek ve tok tutacak yiyecekler
- Pil ve fener
- İlkyardım çantası
- Bir miktar para
- Reçeteli ve kullanılması zorunlu ilaçlar
- Çakı
- Düdük
- Su geçirmeyen bir dosya içerisinde önemli telefon numaraları
- Poşet ve tuvalet kâğıdı
temel ihtiyaçları gidermek amacıyla fayda sağlıyor. Bunların yanı sıra kolay taşınabilir olan battaniye ve yedek kıyafet de önemli oluyor.
Deprem anında nasıl davranmalıyız diye düşünenler, rehber niteliğinde yer alan liste sayesinde daha tedbirli ve güvenilir hamlelerde bulunuyor. Deprem anında merdiven kullanmamak başta olmak üzere asansör kullanmamak ve pencere, balkon gibi noktalardan uzak durmak depremin sarsıcı etkisinden korunmanın önüne geçilmesini sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak Kale’nin güvenlik ekipmanlarını kullanarak da olası depremlerde yaşanan alanı daha konforlu ve güvenilir bir forma sokmak mümkün oluyor.
Güvenlik ekipmanları arasında yer alacak olan Kale’nin yeni ürünü de bu gibi durumlar karşısında en güvenilir alana kavuşmanızı sağlayacak. Kullanım açısından kolaylık ve güvenilirlik açısından güçlü bir başarı elde etmenize yardımcı olacak bu ürün, çok yakında sizlerle buluşacak.
Siz de Kale Alarm ürün ve hizmetlerini incelemek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz