Duman Dedektörü Çalışma Sisteminin Detayları
Yangın alarmı ve duman dedektörü sistemlerinin devreye girmesi için belli başlı adımların gerçekleşmesi gerekmektedir. Duman dedektör sistemlerinin çalışma prensibi ve yaşanan adımlar, aşağıda sıralanmıştır:
- Sigara yasağı bulunan kapalı mekanlarda tercih edilen duman dedektörü, sigara dumanını algılamasıyla devreye girecektir.
- Kapalı mekanlarda kullanılan dedektörler, özellikle hastane, okul ve alışveriş merkezi gibi noktalarda, oluşan tüm duman çıkışlarını algılayan sensörlere sahiptir.
- İç mekanın her noktasına yerleştirilen duman dedektörleri, oluşan dumanın algılanmasının ardından devreye girecektir.
- Yangın veya sigara dumanını algılayan sistem, doğrudan merkeze bilgi verir ve sirenler aktif hale getirilir.
- İç mekandaki her türlü yangın oluşumunu engellemek amacıyla, ısı, ışık ve duman etkenlerinin oluşmasıyla birlikte, yangın birimlerine haber gönderilir.
- Sirenler tüm iç mekanda öter ve içerdeki kişilerin dışarı çıkması sağlanır.
- Tercih edilen duman dedektörü modeline bağlı olarak, tehlike anında hem iç mekana hem de Alarm İzleme Merkezi’ne doğrudan bildirim gönderilmektedir.
- Yangın söndürme sistemiyle birlikte kullanılan akıllı duman dedektörü, yangının kontrol altına alınması için ortamda su çıkışı sağlamaktadır.
Kullanılan yangın ihbar sistemleri aktif hale geldikten sonra, tehlike geçene kadar ötmeye ve bildirim vermeye devam edecektir. Aktifleşen alarmların kapatılması için sistem panelinden şifrenin girilmesi yeterli olacaktır.
Duman Dedektörü Özellikleri Nelerdir?
Yangın alarmı ve duman çıkışlarını birlikte kontrol eden duman dedektörü, iç mekânlarda ve yangın riski bulunan dış mekânlarda tercih edilmektedir. Sadece yangın anlarında değil, dedektörün modeline göre duman çıkışlarında, ışık oluşumlarında ya da gaz çıkışlarında aktifleşebilir. Sigara yasağı bulunan iç mekanlarda caydırıcı olması amacıyla tercih edilebilen duman dedektörü, aynı zamanda yangın ve patlama gibi tehlikelerin merkeze bildirilmesi amacıyla da tercih edilmektedir. Dedektörün algılayacağı miktarda duman ve gaz çıkışı olması durumunda, sirenler devreye girer ve ortamın boşaltılması sağlanır. Çeşitli duman dedektörleri bulunmakta ve kullanım alanına göre, bu modeller arasında seçim yapılmaktadır. Foloelektrik duman dedektörü, iyonize yani pilli duman dedektörü ve ışın özelliği bulunan duman dedektörü, farklı alanlardaki güvenliği sağlamak amacıyla tercih edilmektedir. Kablolu olarak tasarlanan elektrikli duman dedektörü, özellikle iç mekânlardaki güvenlik ağını oluşturmak için tercih edilmektedir.
Duman Dedektörü Çeşitleri Nelerdir?
3 modelde hazırlanan duman dedektörü çeşitleri ve özellikleri aşağıda detaylarıyla ele alınmıştır:
- Optik duman dedektörü, havada oluşan ışık değişimlerini takip ederek, tehlike olup olmadığını tespit etmektedir.
- Pilli duman dedektörü modelleri, pil ya da farklı bir güç kaynağına bağlanarak, dumanı anlık şekilde algılamaktadır.
Gazları, dumanı ve ışıkları algılayan dedektör çeşitleri, ortamdaki duman çıkışını belirledikten sonra, tehlikeyi anında merkeze bildirmektedir. Farklı özelliklerde hazırlanan duman gaz dedektörü çeşitleri, yangın ve farklı tehlikelerin kontrol altına alınması için alarm sistemini devreye sokmaktadır.