Kamera Nerelere Takılır & Takılmaz?

Güvenlik kamerası veya güvenlik kamera seti evinizi, ailenizi ve mülkünüzü hırsızlık ve vandalizme karşı korumaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bir güvenlik kamerasının etkinliği kısmen onu tam olarak nereye yerleştirdiğinizle ilgilidir. Güvenlik kamerası kurmak (veya kurdurmak) istiyorsanız, doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir. Çünkü iyi bir görüntü elde etmek, kameranın düzgün çalışması ve aynı zamanda gizlilik düzenlemelerine uyması için doğru yerleştirme yapılması gerekir. Peki evin içinde veya çevresinde kamera yerleştirmek için en iyi yerler neresidir? Nerelere kamera yerleştirilmez?

Kamera Nereye Takılır?

Kamera takmak için en iyi yer, hırsızların en sık kullandığı yerlerdir. Bu yerlere bir kamera yerleştirerek hırsızların büyük bir bölümünü caydırabilirsiniz. Ayrıca kameraya rağmen hırsızlık gerçekleştiyse, hırsızların tanınmasını ve dolayısıyla yakalanma şansını artıracak kanıtınız olur. Güvenlik kamera sistemleri için en iyi yeri seçmeden önce şu soruları yanıtlamanız yer seçiminizi kolaylaştırabilir:

  • Güvenlik kameralarına nerede ihtiyacınız var?
  • Mülkünüzdeki veya çevresinde en savunmasız yerler nereler?
  • Mülkünüze girmeyi kolaylaştıran karartılmış veya az çok gizlenmiş girişler (pencereler veya kapılar) var mı?
  • Evinizin ya da iş yerinizin önceki sahipleri varken hırsızlık yaşanmış mı? Yaşandıysa nasıl girilmiş?

Bu soruların yanıtları sayesinde güvenlik kameranızı ya da kamera sisteminizi takacağınız yerler hakkında daha net fikirlere sahip olabilirsiniz.

Güvenlik kamerası için en iyi yerlerden biri ön kapıdır. Hırsızların üçte birinden fazlası evinize girmek için ön kapıyı kullanır. Ayrıca evin veya iş yerinin konumuna bağlı olarak pencerelerden, yan ve arka kapılardan mülkünüze girme ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle tüm bu riskli alanlara da kamera yerleştirmeniz tavsiye edilir. Eğer hırsızlar için dışarıdaki kameralar caydırıcı olmazsa içeri yerleştireceğiniz güvenlik kamerası ile onların evinizde neler olup bittiğini kayıt altına alabilirsiniz.

Doğru noktayı seçmenin yanı sıra, kameranızın mümkün olan en iyi görüntüleri çekmesi de oldukça önemlidir. Örneğin kameranın mümkün olduğu kadar geniş bir alanı kapsamasına ve görüntüyü engelleyen herhangi bir engel olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle hırsızların mülkünüze girmek için kullandığı alanlarda kör nokta olmamasına özen göstermeniz gerekir. Çünkü hırsızlar da bu tür açıkları fark eder ve kamerada görünmeden evinize girebilirler.

Kameraları takacağınız yer sabotajı önlemek için de oldukça önemlidir. Hırsızların kameralarınızı devre dışı bırakmaması için ulaşamayacakları bir yere yerleştirilmelidir. Örneğin cephede veya yüksek bir yere takılabilir. Kameraları konumlandırırken, kablolama ve güç kaynağının sabotajını da hesaba katmak önemlidir.

Kamera Nerelere Takılmaz?

Kamera kurulumu için herhangi bir izin gerekli değildir. Ancak güvenlik kamerası kurulumu için belirli kurallar geçerlidir. Örneğin, komşuların ve yoldan geçenlerin mahremiyetini korumakla yükümlüsünüz. Güvenlik kamerası yalnızca kendi evinizi ve mülkünüzü izlemek için kullanılmalıdır. Kısaca evinizdeki kameraların en önemli kuralı, kameranızın sadece size ait olan şeyleri çekmesidir. Bu nedenle, komşunuzun evi veya bahçesi gibi başkalarına ait mülkleri kayda almanıza izin verilmez. Prensip olarak, kaldırım veya park yerleri gibi halka açık yolları da görüntülemeniz doğru değildir. Bu nedenle kamerayı yalnızca eşyalarınızı çekecek şekilde ayarlamak sizin sorumluluğunuzdadır.

Bununla birlikte eviniz ya da iş yerinize kamera yerleştirirken halka açık yolun bir kısmını görüntüleyebilirsiniz, ancak kameranızı mülkünüzü değil size ait olmayan alanlara doğru takamazsınız. Ayrıca misafirlerinize de evinizde ya da iş yerinizde kameraya alındıklarını bildirmeniz gerekir. Örneğin mülkte kamera kullanıldığına dair işaret veya çıkartmalar yerleştirebilirsiniz. Bu işaretler ayrıca hırsızlık ya da kundaklama gibi herhangi bir suç için önleyici etkiye de sahiptir.

Kamera ve kamera sistemleri için uygun olmayan yerlerden biri de çok fazla aydınlatma bulunan alanlardır. Bu tür aydınlatmalar parlamalara neden olur ve kameranın net görüntü almasını önler. Yüksek ışık yoğunluğu, kamerayı aşırı pozlayabilir ve görüntünün çoğunu veya tamamını beyaza çevirebilir. Bu nedenle yeterli aydınlatma olduğundan emin olmanız kameradan alacağınız verimi de artırır.

Kamera Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Güvenlik kameranızı takmak için ideal yer elbette kısmen kendi yaşam durumunuza bağlıdır. Ancak hırsızların büyük çoğunluğu ön-arka kapıdan veya halka açık yoldan korunan pencerelerden girer. Bu tür alanlara kamera sistemleri kurarak büyük oranda hırsızlığı önleyebilirsiniz. Ancak kamera takılı olan mülklere de saldırılar gerçekleşebilir. Bunun sebebi ise kameranızın doğru yere ancak yanlış şekilde takılmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle kamera takarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır:

  • Güvenlik kamerasını astığınız yükseklik çok önemlidir. Kameranın çok alçak olmaması gerekir, aksi takdirde hırsızlar tarafından, örneğin bir kaya veya levye ile parçalanarak kolayca devre dışı bırakılabilir. Ancak doğru yükseklik suçluların tespit edilmesini de önlememelidir.
  • Kamera evinizin veya iş yerinizin dışına takılacaksa o zaman açıkça görülebilmesi önemlidir. Çünkü ön veya arka kapıdaki güvenlik kameralarının çoğu caydırıcı olarak kullanılır.
  • Kamera kurulumunda önemli diğer nokta ise aydınlatmadır. Karanlıkta da çekim yapabilmeniz için dış mekanda kullanacağınız kameranın kızılötesi özelliğine sahip olması önemlidir. Kameranızın kızılötesi işlevi yoksa, dış mekan aydınlatmaları sağlamanız gerekebilir.
  • Bir kamera çok şey görür ama her şeyi aynı anda göremez. Bu nedenle, ne çekmesi gerektiğine dair net hedefiniz varsa ve kamerayı buna göre ayarlarsanız, güvenlik kamerasını en etkili şekilde kullanmış olursunuz. Örneğin, garaj girişi, ön pencereler, banyo penceresi vb.

Siz de güvenlik kameralarınızdan en iyi şekilde yararlanmak isterseniz ideal özelliklere sahip IP, WiFi gibi kamera modellerine karar verebilir, ardından kurulum alanını belirleyebilirsiniz. Çünkü güvenlik önlemi alırken kameranın görüntü kalitesi kadar nereye takılacağı da önemlidir. Kale Alarm tarafından sunulan kameralar kurulum açısından zahmetsiz ve hemen her kullanıma uygun modellerdir. Böylece kamera sistemlerini ideal yükseklik ve açıyla yerleştirebilir, üst seviyede güvenlik sağlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar